Topuk Dikeni Tedavisi
12 Ocak 2017

Topuk Dikeni Nedir

Uzman Desteği Alın

Topuk Dikeni Nedir

Topuk dikeni, topuk dikeni nedir, belirtileri, topuk dikeninin nedenleri. Topuk dikeni hakkında merak ettiğiniz herşey bu makalede.

Topuk Dikeni

Topukta dikeni topuk kemiğinin alt kısmında kalsiyumun birikmesiyle oluşan kemiksi bir çıkıntıdır. Bu sert çıkıntının bir dikeni andırması topukdikeni olarak adlandırılmasının nedenidir. Uzunluğu 2 santime kadar ulaşan topuk dikeni çıkıntısı röntgende kolayca teşhis edilir. Röntgende görülmeyecek kadar küçük topuk dikeniniz de olabilir bu duruma “topukdikeni sendromu” adı verilir. Topukdikeni topuktaki ağrının yaygın bir sebebi değildir hatta 20 topuk dikeni olan hastanın sadece birinde ayak topuğunda ağrı olmaktadır. Aslında topuk bölgesinde ağrıya neden olan “plantar fasiit” olarak bilinen topuktaki yumuşak dokunun iltihaplanmasıdır. Plantar fasiit ve topukdikeni birbirinden ilişkisizde oluşabilirler. Plantar fasiit ve topuk dikeni ağrısı sık karıştırılan iki rahatsızlıktır ve ikisine de halk arasında “topukdikeni” denir.

Topuk Dikeni Belirtileri

Topuk dikenin de genellikle belirti vermez. Ancak topuk dikenin meydana geldiği bölgede iltihaplanma oluşmuşsa koşu, yürüyüş gibi egzersizler sırasında ve sabahları uyanır uyanmaz ağrılar görülebilir. Topuk dikeni ağrısını diğer ağrılardan ayıran en belirgin özelliği ağrı, ayağınızı dinlendirseniz de geçmez. Eğer ayağınız dinlendikten sonra ilk yere basmanız da ağrı daha da şiddetliyse topuk dikeninden şüphelenebilirsiniz. Topuk dikeninde de plantar fasiite de uzun süre yürümek ve dinlenmek ağrıyı artırır. Dokudaki iltihap iyileşmeyene kadar ağrı geçmez.

Topuk Dikeni Nedenleri

Hızlı kilo alımında ve yanlış ayakkabı kullanımında etkilidir. Yeni bir spora başladıktan sonra ayakta oluşan ağrı, çoğunlukla topuk dikeni rahatsızlığının belirtisi oluyor. Genellikle genç nüfusta, yaygın olarak görülen ayak tabanında ağrı şikayeti ile ortaya çıkan bir hastalık olduğunu söyleyen Op. Dr. Hasan Doğan, “Ayak alt yüzeyinde topuğun altında ve çevresinde ağrı ile kendini hissettirir. Sabah yataktan kalkınca ya da oturma pozisyonunda iken ayağa kalkınca atılan ilk birkaç adımda şiddetli ağrı oluşur. Hızlı kilo alanlarda, yeni bir spora başlayanlarda, yeni bir ayakkabı alanlarda. Ayak tabanında ağrı olursa topuk dikeni hastalığı akla gelmelidir” dedi.

Eğer yürüme anormaliğiniz varsa bu topuk dikeni oluşma riskinizi artırır. Aşırı egzersiz, ayağa yük bindiren iş ve sporlar sonucu aşırı yüke maruz kalan topukta diken oluşma riski yüksektir. Uzun süreli olarak ayağınıza tam olarak oturmayan ve ortopedik olmayan ayakkabılar giymeniz de topuk dikeni nedenidir. Düztaban olmak ve şeker hastalığı da topuk dikeni nedenleri arasındadır.

Topuk dikeni hakkında yazılmış bilgi amaçlı makaleyi okudunuz. Topuk dikeni hastalığı hakkında detaylı bilgiyi uzman ortapedist ten alabilirsiniz. Topukdikeni hakkında detaylı bilgi için bizi arayabilirsiniz.

Uzman Desteği Alın

Comments are closed.